Yoga in het onderwijs

Yoga in het onderwijs

Yoga in het onderwijs kan een grote bijdrage leveren aan de mindset van jongeren.
Daarnaast helpt het jongeren ook om weer beter te bewegen in het dagelijks leven.  Door stress maar ook een verkeerde houding, kunnen er op den duur klachten ontstaan aan nek, rug en schouders.

yoga workshops en retraites
Voor de mindset

Onze huidige generatie leerlingen groeit op met een overdosis aan prikkels om zich heen. De invloed van televisie en internet zijn in de klas duidelijk merkbaar, net als de ‘mindset’ van onze prestatiegerichte maatschappij: hoeveel jongeren zien we niet worstelen met (toets)stress, onzekerheid, fysieke onrust en concentratieproblemen? Ze maken zich zorgen, denken veel na en voelen zich niet relaxed.

Het beoefenen van yoga kan leerlingen helpen om weer meer rust te vinden, in lichaam èn hoofd.

yoga workshops en retraites
Lichaamshouding

Door onze manier van bewegen ontstaan er vaak lichamelijke klachten. Denk aan ongemak en/of pijn in de nek, schouders, (lage)rug.
In de westerse maatschappij wordt ons al vroeg geleerd om op een stoel te zitten.
Als we naar school gaan, zitten we een groot deel van de dag in de schoolbanken. Als we thuis komen van werk of school, hangen we op de bank. En de laatste jaren kijken we ook nog soms tot wel 4 uur per dag op een scherm.

yoga in het onderwijs

Dit zitten op een stoel, kijken op of naar een scherm, zorgt ervoor dat we onze lichaamshouding eenzijdig belasten. We zitten in elkaar gezakt, schouders naar voren en om naar voren te kijken tillen we ons hoofd op. Ongemerkt verliezen we beetje bij beetje steeds meer kracht en krijgen klachten als nekpijn, schouderpijn, (onder)rugklachten, hernia, ademhalingsproblemen, een gevoel van onrust of stress etc.

Door je bewust te worden van je loodlijn (de as van je lichaam) ga je bewegen vanuit gemak. Je activeert de spieren die ook bedoelt zijn om een bepaalde beweging of houding uit te voeren. Daardoor ga je ruimte en ontspanning geven aan spieren die juist ontspannen mogen zijn. Het beoefenen van yoga helpt je weer je loodlijn te vinden.

.

yoga workshops en retraites
Yoga 

In Deventer geef ik yogales bij het Etty Hillesum Lyseum, locatie het Vlier.
Het Vlier is een school voor bovenbouw havo, atheneum en gymnasium.
Wekelijks bied ik hier yogalessen aan in de vrije keuze-uren. Dit zijn uren, 7 uren per week, waarin leerlingen zelf kunnen kiezen wat ze doen en daarmee hun eigen persoonlijke programma samenstellen. Zo kunnen ze kiezen voor extra studeren of een vak kiezen waar ze extra aandacht aan willen besteden.
In het aanbod zit op deze school ook yoga en het is razendpopulair!

Yoga Etty Hillesum lyceumyoga op het vlier
Lees hier meer over yoga op het Vlier

Interesse?

Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op met mij en ik denk graag met je: Monika@happynessyoga.nl

Tevens bied ik wekelijks yogalessen aan, zie ook mijn lesrooster voor het aanbod.